Oksevejens Skole har Danmarks bedste skolebibliotek

I gamle dage hed de skolebiblioteker - i dag pædagogiske læringscentre (PLC). Oksevejens Skole i Flensborg har Danmarks bedste af slagsen.

Hvert år, når Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre holder årsmøde, uddeles prisen for Danmarks bedste PLC. Sidste år opnåede Skovlund-Valsbøl Skoles PLC en delt 2. plads og i år var der igen et PLC fra Sydslesvig med i finalen på Severin Kursuscenter i Middelfart. Og denne gang løb skolebiblioteket på Oksevejens Skole med sejren og kan nu kalde sig Danmarks bedste pædagogiske læringscenter.

For 14 dage siden var en jury på besøg i Flensborg for at få præsenteret arbejdet på Oksevejens Skole af skolebibliotekar Svenja Bittner.
- Jeg har organiseret skolebibliotekets arbejde i et årshjul. I dette skoleår startede vi med et introduktionsforløb til skolebiblioteket og arbejder med forskellige emner afhængig af aldersgruppen. Peter Pedal til indskolingen, Alt om transport for børnehaven og biblioteksbingo for mellemtrinet, fortæller hun.
I løbet af efteråret stod den på gyser-booktalk, halloweenfest og Harry Potter i oktober og nordisk litteratur, matematik og eksperimenter i november. Jul, Smart Parat Svar og læselyst var nogle af forløbene i vintermånederne. Nogle forløb bliver delt op i alderstrin, mens andre er for alle og tilrettelagt sådan, at ældre elever er sammen med yngre elever.
- Fx 6. klasse, der har haft”makkerlæsning” med 1. klasse, som er blevet rigtig dygtige, og det har de store elever en stor andel i, fortæller Svenja Bittner.
Foråret bød på forløb omkring Læserakketen, FN´s verdensmål, forskellige konkurrencer og anmeldelser.
På skolebiblioteket på Oksevejens Skole handler det om at bringe bøgerne tættere på eleverne. De er synlige og let tilgængelige. Der findes en speciel hylde med 1ere, altså 1. delen af en bogserie. Der er en hylde med nye udgivelser, og der er bogflix, en analog Netflix, hvor eleverne blandt andet kan anbefale hinanden bøger. Skolebiblioteket har et ”forfatterskab”, hvor der står bøger samlet fra den samme forfatter. Sammen med skolesocialarbejderen har Svenja Bittner lavet en bogkuffert til dagtilbudsbørn med bøger om følelser. På skolens intranet er der oprettet en digital opslagstavle til både lærere, forældre og elever,hvor Svenja Bittner sender læseråd ud til forældrene.

For Svenja Bittner er læselysten det afgørende:
- Det behøver ikke altid at handle om, at de unge blive klogere eller bedre af at læse, det er læselysten, det drejer sig om. Det andet sker så af sig selv, når de unge får bøger med hjem, og læser. Det er bare noget af det største i mit job som skolebibliotekar – det er den glæde og det kæmpe smil man får, når man afleverer en bog til børnene, som de har ventet på og glædet sig til. Den øjeblikkelige og ærlige feedback jeg får fra børnene er ubeskrivelig. Det er den rene læseglæde og det er det, der motiverer og er drivkraften bag min egen udvikling som PLC-vejleder hver dag, siger Svenja Bittner.

- Læsemiljøet på skolebiblioteket er også rigtigt vigtigt for mig. Det skal være hyggeligt, og jeg bruger meget tid på, at skolebiblioteket er et rum, hvor alle føler sig godt tilpas. Og der skal være læsning til alle, og vi er nødt til at spotte dem, som ikke rigtig finder noget.
Skolebibliotekaren involverer også eleverne i arbejdet.
- Nogle pige kender alle regler og ved hvor bøgerne skal stå. Nogle drenge elsker at bippe bøger og bestyre scanneren. De er mine hjælpebibliotekarer.

Dagtilbudsområdet er særlig vigtigt for Svenja Bittner. Dagtilbuddet lige ved siden af skolen er en fast bruger af skolebiblioteket.
- Jeg har et vigtigt samarbejde med pædagogerne og understøtter dem i de forløb, de planlægger med dagtilbudsbørnene. Jeg skaffer dem de materialer, de har brug for, siger hun.

Et skolebibliotek skal hele tiden udvikle sig, er Svenja Bittner overbevist om. Her bruger hun et netværk, især i de sociale medier, hvor hun slutter sig sammen med andre biblioteker, skolebiblioteker og PLCer.
- Det er et utrolig inspirerende netværk, hvor vi kan berige og støtte hinanden.

Det er en stor anerkendelse af det arbejde, Svenja Bittner og hele Oksevejens Skole har gjort i forhold til læselysten, at de nu i et år kan kalde sig for Danmarks bedste PLC. Og det giver Svenja Bittner drivkraft i sit udviklingsarbejde og ikke mindst næste gang, hun skal læse op for sine elever, iført Rasmus Klump kostume og selvfølgelig med hjemmelavede pandekager.


Royal udfordring for de ældste i Nibøl

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Inspireret af januars tronskifte i Danmark, har de ældste elever i Nibøl lavet egne monogrammer. Og det har på været med til at løfte fællesskabet.

Førstehjælp på skoleskemaet

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

For nylig havde Treja Danske Skole sat en hel formiddag af til at lære førstehjælp. Men det kunne sagtens have meget mere.

Scroll to top