Velkommen til Duborg-Skolen

Duborg-Skolen i Flensborg er et af de steder, der har gode muligheder for at formidle viden om det danske mindretal til danskere nordfra. Der kommer nemlig rigtig mange og besøger skolen. Caroline er en af dem, der tager imod.

Med et løst gæt fra rektor Heino Aggedam er det »vel 70-80 gange om året«, der er gæster på Duborg-Skolen, nogle gange med flere besøgsgrupper om dagen.

- Vi har virkelig mange besøgende. For eksempel havde vi på bare en enkelt dag i december sidste år 400 elever i tre hold på besøg, fortæller han.

Det er både foreninger og sammenslutninger, efterskoler og højskoler og »rigtig mange« gymnasier nordfra, der lægger vejen forbi Duborg.

De besøgende bliver modtaget og budt velkommen i festsalen eller fællesarealet af skolens besøgskoordinator og elever fra korpset af elevambassadører, og så bliver der ellers informeret. Om skolen og dens historie, grænselandet, skolesystemet, og så kommer gæsterne en del nærmere at vide noget om, hvordan det er at leve i det danske mindretal, når elevambassadørerne viser rundt på skolen. Det kaster nemlig gerne en masse spørgsmål af sig.

Flydende på to sprog

Spørgsmålene er typisk om elevernes identitet, skolegang og hverdag, fortæller rektoren, og det bekræfter Carolin Beckmann, der er en af de mange elevambassadører på Duborg-Skolen.

Hun er 19 år, bliver student til sommer og har været meget involveret i elevambassadørerne de seneste to år. Hun er således også en erfaren rundviser og har efterhånden været med til besøg af vidt forskellig slags. Fra ti til 200-300 personer ad gangen, typisk dog 80-100 stykker. 

- Vi får besked om, hvornår der er besøg, og så melder vi os til, hvis vi har tid, siger hun om, hvordan elevambassadørerne fordeler besøgene mellem sig. 

Når en lærer har givet de første korte informationer, har elevambassadørerne gerne lavet et lille skuespil for lige at vise gæsterne, at »vi kan tale flydende dansk og tysk«, fortæller Carolin.

- Så er der en halv times tid til rundvisning, hvor vi fortæller om bygningen, skolesystemet, og der er tid til at svare på spørgsmål. Gæsterne spørger tit ind til vores profilfag, for det kender man ikke på samme måde i Danmark, siger hun. 

Typiske spørgsmål

Noget af det, særligt yngre gæster også er vældig interesseret i, er Duborg-Skolens rygeområde, som slet ikke er skolens. Det ligger på en anden matrikel, men når der står nogen og ryger der, får det gæsterne til at spærre øjnene op og spørge, om man må ryge på skolen. Det må man ikke.

Det er også karakterskalaen, dansk og tysk i hverdagen, venner og foreninger, de spørger ind til, siger Carolin og fortsætter opremsningen: 

- Hvor mange timer, vi har, om vi siger »du« eller »De« til lærerne, at vi både får en dansk og en tysk studentereksamen og kan få SU, hvis vi vælger at læse i Danmark. Og så selvfølgelig, hvem man holder med i fodbold. 

Det nærmest obligatoriske spørgsmål til en person, der lever med flere kulturer i sin hverdag, har Carolin Beckmann tilsyneladende for længst forholdt sig til, for hun kan svare hurtigt på det: 

- Jeg holder med Danmark i håndbold og Tyskland i fodbold, siger hun med et smil.

Spørgsmålet er velkomment, og det er alle andre også, for hellere svare på alt muligt end slet ikke blive spurgt, mener Carolin, der føler, at mange faktisk er interesseret – »ikke kun lærerne«:

- Der er nogle gæster, der er meget åbne og spørger helt vildt meget. Og jo flere spørgsmål, desto sjovere er det, siger hun. 


Dus med udelivet på spejdermaner

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

I Borreby Daginstitution har 22 børn netop taget hul på Den lille spejderuge og dermed en masse spændende udeaktiviteter.

Intensivt arbejde belønnet med besøg

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Den 27. marts havde Jes Kruse-Skolen besøg af Dominik Bloh. Den tyske bestsellerforfatter fortalte i to timer om sit liv, læste op fra sin roman og besvarede spørgsmål fra eleverne i 8. til 10. årgang.

Scroll to top