Sydslesvigcrew fik besøg fra Baskerlandet

Mindretalsunge fra Sydslesvig og Baskerlandet kom tæt på hinanden. De har meget tilfælles, ikke kun mindretalskonteksten.

Sydslesvigcrew fik besøg fra Baskerlandet

For anden gang inden for et halvt år har elever fra Sydslesvigcrew været sammen med elever fra skolen »Collegio Mundaiz« i nærheden af San Sebastian i Baskerlandet. 

At de to mindretal mødtes var en smule tilfældigt. Sydslesvigcrew-lærer Gitte Hinge Wittig og de baskiske elevers lærer har en fælles bekendt, og både baskerne og Skoleforeningen er en del af det europæiske Erasmus+-program, som har gjort udvekslingen muligt.

I efteråret var de sydslesvigske elever på besøg ved den baskiske atlanterhavskyst, og nu var baskerne kommet til Sydslesvig på genbesøg. Gæsteeleverne boede privat indkvarteret hos de sydslesvigske elever samt nogle dage fælles på Christianslyst.

Gode oplevelser

- For os har det været vigtigt, at de får nogle gode oplevelser sammen, noget, de unge teenagere godt kan lide, fortæller Gitte Hinge Wittig, som er Sydslesvigcrew-lærer på Jes Kruse-Skolen i Egernførde. De var således også på tur til Hamborg og Flensborg.

- Det har været nemmere at komme tæt på hinanden denne gang, fordi vi jo har mødt hinanden tidligere, fortæller Pia fra Sydslesvigcrew og Ikke fra »Collegio Mundaiz« tilføjer, at nogle af eleverne allerede fik lavet en Whatsapp-gruppe tilbage i efteråret og har holdt kontakt.

For arrangørerne fra Sydslesvig og Baskerlandet har det været vigtigt, at mindretalsemner bliver en naturlig del af udvekslingen.

- De har arbejdet med temaet »Grænser«, og de baskiske elever har oplevet en skolehverdag på en af de sydslesvigske skoler, fortæller Gitte Hinge Wittig.

Og de unge har opdaget, at de har meget tilfælles. I begge lande lever de fx i en mindretalstilværelse, hvor de har skolesystemer ”kun” for dem. Sådan er det ikke i alle mindretal rundt omkring, er de unge godt klar over.

Skifter sprog

- Og så skifter vi alle sammen tit sprog. Dansk og tysk eller baskisk og spansk, fortæller Marie fra Sydslesvig, og Iker nikker genkendende.

- Det er helt normalt for os, siger Iker.

For de unge baskere har det været spændende at høre om den sydslesvigske historie.

- Der har været mange krige, og grænsen er blevet flyttet mange gange. Det er anderledes end hos os, siger Iker.

Både for Sydslesvig og »Collegio Mundaiz« er der et ønske om at gøre udvekslingen til noget vedvarende, og det er de i gang med at undersøge, hvordan det kan lade sig gøre.

- Selvfølgelig handler det om, at unge fra to mindretal mødes, lærer hinanden at kende og udvikler en bevidsthed for den andens kultur. For det er vigtigt i en europæisk kontekst, at de unge får denne bevidsthed.

Samme interesser

- Det er heller ikke så svært, siger Malte fra Sydslesvigcrew.

- Vi er unge på samme alder, vi har de samme interesser og kan relatere til de samme ting, og baskeren Haritz giver ham ret:.

- Det er spændende at sammenligne forskellene i det to lande, siger han.


Mine jævnaldrende på den anden side af grænsen

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Det er en ordentlig flok førskolebørn, der er i Hiort Lorenzen Skolens Børnehave i Slesvig, men de 44 sydslesvigske børn var faktisk i undertal, da der den 19. marts var tre børnehaveklasser med i alt 60 børn fra Hærvejsskolen i Rødekro på besøg.

Byggeri udfordrer fleksibiliteten

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Grundet sanering mangler en hel underetage på Store Vi-Vanderup Danske Skole. Der må derfor tænkes ud af boksen for at finde plads til at gå i skole.

Scroll to top