Rystet sammen i Skoleforeningen
Rystet sammen i Skoleforeningen 119 ansatte i Centralforvaltningen har brugt en dag på at blive rystet »sammen i Skoleforeningen«.
Forfatter og tegner Jan Kjær har været på besøg i Sydslesvig. Hans sidste stop var Hiort Lorenzen-Skolen, hvor festsalen var fyldt af begejstring.
Hvis du nogensinde bliver spurgt, om du vil til et foredrag med Jan Kjær, behøver du ikke at overveje dit svar. Bare sig ja med det samme - og tag endelig børnene med.
Den følelse er der sikkert mange, der sidder tilbage med, efter forfatter og tegner Jan Kjær den 10. og 11. september var på besøg i Sydslesvig.
På førstedagen lagde han vejen forbi Cornelius Hansen-Skolen og Læk Danske Skole, og dagen derpå gik turen til Jens Jessen-Skolen i Flensborg og til sidst Hiort Lorenzen-Skolen i Slesvig.
Her blev skolebibliotekar Dagmar Paulsen meget glad, da Center for Undervisningsmidler (CfU) spurgte, om skolen var interesseret i at få besøg af Jan Kjær, og hun gik straks i gang med at forberede eleverne på besøget.
Blandt andet bestilte hun masser af Jan Kjærs bøger på Dansk Central Bibliotek og udstillede dem i sit »Forfatterskab«, hvor eleverne præsenteres for skiftende forfattere og deres bøger.
Mange af Hiortens elever var nu i forvejen godt bekendt med Jan Kjær - eller i hvert fald dele af hans forfatterskab.
- Her på biblioteket er han nok mest kendt for sine Nomer-bøger, som eleverne er meget glade for at læse, fortæller Dagmar Paulsen.
Stjernestøv
Og nu kom han så. Forfatteren, der ikke er en hvilken som helst forfatter, som det hurtigt gik op for eleverne i 4.-6. årgang, der sammen med elever fra Gottorp-Skolen og Husum Danske Skole sad bænket i festsalen på Hiort Lorenzen-Skolen.
Jan Kjær har udgivet 73 bøger, er oversat til 14 sprog og udgivet i 15 lande, og der er lavet film og teaterstykker over hans bøger.
Og godt nok er han ikke berømt i sin hjemby, som en af elverne spurgte ham om, men han er faktisk alligevel lidt en stjerne.
Det skulle der ikke mere end en tegning til at slå fast. En tegning fra dengang, Jan Kjær arbejdede for Lego og blandt andet »lavede det her«, som han sagde, inden han viste tegningen på storskærmen.
Da et par legofigurer bag det velkendte StarWars-logo tonede frem, lød et kollektivt »WAUW!« fra salen.
Så havde Jan Kjær ligesom fanget sit publikum - og her blev det.
Bag forfatteren
Ved hjælp af små filmklip, tegning med et par af publikummerne, levende, oplysende, spændende, sjove og inddragende fortællinger om, hvordan han blev tegner og forfatter, om de tre bedste ting ved det og om, hvordan han arbejder, kom Jan Kjær ikke blot igennem sin historie, han tryllebandt sine tilhørere i en time.
Modsat mange af sine kolleger, vælger Jan Kjær ikke at læse op af sine bøger, og det er helt bevidst.
- Det er jo ikke mig, der skal læse dem. Det kan man gå hjem og gøre. Jeg vil hellere fortælle om tingene bag, sagde han, da han havde sat sit navnetræk på en seddel fra den sidste af de mange autografivrige elever.
Det er anden gang, Jan Kjær med stor succes har hilst på danske elever i Sydslesvig. Hans besøg er muliggjort med støtte fra kunst.dk, som CfU har ansøgt om økonomisk hjælp til »Levende litteraturmøder for børn og unge«.
Rystet sammen i Skoleforeningen 119 ansatte i Centralforvaltningen har brugt en dag på at blive rystet »sammen i Skoleforeningen«.
Gudrun Herr var på det første hold elever i den danske skole i Vesterland. I år er skolen fyldt 75 år - og Gudrun har stadig sin faste gang der.
Den 28. september var der årsmøde på Lejrskolen Vesterled i Vestjylland. En god dag med enkelte ejendomsknaster.