Det gælder om at have en plan

I år var det A. P. Møller Skolens tur til at være vært for Efterskolernes Dag i Sydslesvig. Den var velbesøgt. Tolv efterskoler havde valgt at lægge vejen forbi Sydslesvig, for at se om de kunne lokke nogle af de eftertragtede elever fra landsdelen til lige netop deres skole.

Det gælder om at have en plan

De elever og forældre, som valgte at bruge et par timer denne solrige lørdag i aulaen på A. P. Møller Skolen, kunne blandt andet møde skoler som for eksempel BGI-akademiet med 650 elever og et væld af linjer, Ærø Efterskole med 80 elever og kun et år på bagen, Thy Sportsefterskole, som var med for første gang. Derudover var der gengangere som Efterskolen Epos, Scienceefter­skolen Nordborg Slotog Ladelund Ungdomsskole. 

Lige inden for døren bliver blikket ledt hen mod fire store klare blå plancher med natur, heste og jagtredskaber. Ved plancherne sidder tre elever fordybet i en samtale, eller nærmere bestemt en diskussion, om Ukraine, Putin og våbenleverancer. Men kommer der et nysgerrigt menneske forbi, så springer Christian Dahl på 16 år op og er klar til at fortælle om, hvordan der at gå på jagtlinjen. Han er faktisk ved at tage jagttegn til bue. Det er ikke kun i forhold til den politiske situation i Ukraine, at eleverne er reflekterende, men også i henhold til dyrevelfærd og jagt. Selvom eleverne repræsenterer forskellige linjer på skolen, er alle rørende enige om, at det uden sammenligning har været deres mest fantastiske skoleår.  

Aktiv skole

Én af de efterskoler, der har været med siden begyndelsen af Efterskolernes Dag her i Sydslesvig, er Scienceefterskolen Nordborg Slot. I år har 10 elever fra 6-7 forskellige fællesskoler valgt at bruge et år på skolen. Forstander Lars Johansen fortæller: 

- Vi er en aktiv skole, hvor man, udover den almindelige skolegang, også kan være aktiv med krop, hovede og hænder. Hos os vælger eleven otte akademiforløb i løbet af året. Jeg mener, det er vigtigt, at de prøver forskellige ting, og man skal ikke vide som 15-16-årig, hvad man skal. Det er alt for tidligt. Man skal have lov til at blive inspireret og møde nogle ting, man kan nørde videre med bagefter.  

Det man allerførst skal have styr på, inden man drager på et års eventyr i Danmark, er reglerne i forhold til afgangseksamen. Dem har Lars Johansen fuldstændig styr på. Også når det gælder viden om de sydslesvigske elevernes videre færd i skolesystemet er Lars godt informeret:

Alt kan lade sig gøre       

- De sydslesvigske eleverne skal til prøve i dansk, engelsk, tysk, matematik og fysik.Og det er karaktererne fra disse prøver, som er gyldige, uanset om de skal videre i det danske system eller vælger at vende tilbage til Sydslesvig. Alt kan lade sig gøre. Man skal bare have en plan og aftale den med sin skoleleder. Hvis man gerne vil afslutte med sin egen klasse i tiende, så skal man nok afsted i niende. Vil man gerne tilbage og i 11. klasse, skal man lige være opmærksom på, at ikke alle efterskoler tilbyder de rigtige eksamensfag. Men så er muligheden enten at tage 10. klasse igen i Sydslesvig eller gå videre på et dansk gymnasium.

For at opsummere det Lars Johansen siger, så er det vigtigste, at man laver en plan i samarbejde med den skole, man kommer fra. Lars Johansen anbefaler, at man forsøger at finde en efterskole, som i hvert fald udbyder tysk på et højt niveau, fordi det kan jo være, at planen ændrer sig, og man alligevel gerne vil tilbage til Sydslesvig efter et år på dansk efterskole og ikke nødvendigvis har den store lyst til at tage 10. klasse igen. 

På Thy Sportsefterskole, som er på Efterskolernes dag i Sydslesvig for første gang, er de ved at finde ud af, hvad det kræver at have sydslesvigske elever på skolen. Forstander Brian Nordstrøm fortæller, at skolen har tre sydslesvigske elever, som de er virkelig glade for. Faktisk så glade, at de valgte at tage til A. P. Møller Skolen for at se, om de kan få lokket flere elever til skolen, fordi de sydslesvigske elever løfter fællesskabet og har en højere arbejdsmoral, synes forstanderen.

Fokus på tysk 

- Vi har ansat en tysk ung-arbejder, som arbejder sammen med vores tysklærer, og så har vi indkøbt det tyske undervisningsmateriale, fortæller Brian Nordstrøm og fortsætter – De tre piger har fundet os på de sociale medier, fordi vi udbyder faget ”Cold Hawaii”. Vi er så glade for, at de fandt os. Og vi arbejder på at få reglerne for de sydslesvigske elever helt på plads, så vi kan give elever fra Sydslesvig de rette betingelser for at gå på skolen og efterfølgende kunne fortsætte deres skolegang i Sydslesvig.  

Udover surf-faget Cold Hawaii har skolen fokus på elitesvømning, e-sport og forskellige boldspilsfag. Forstander Brian Nordstrøm har haft en rigtig god dag på A. P. Møller Skolen og fortryder ikke på nogen måde, at de er kørt den lange vej.


Fra tombola til trøstebamser

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Centralforvaltningens personaleforening har doneret 77 bløde bamser til Diako-sygehuset i Flensborg.

Scroll to top