Styrelse og elevråd er enige: SdUs forslag er en rigtig god ide

SdU har foreslået at ansætte en medarbejder på tværs af organisationer, som skal styrke børn og unges bevidsthed om Sydslesvig og mindretallet. Det synes både unge og ældre i Skoleforeningen godt om.

Ifølge Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU), viser »hidtidige oplysningstiltag i mindretallets skoler (…), at de fleste elever kun har begrænset viden om Sydslesvigs struktur og egne muligheder for deltagelse og engagement i mindretallet«, og organisationen har derfor sat sig ned og set på nye veje frem.

Erfaringer fra skolernes valgfag SydslesvigCrew og elevprojekt Elevambassadørerne har vist, at oplysning og viden »efterlader spor i de unge«, så »for fremadrettet at kunne styrke alle børn og unges viden, identitet og kompetencer, foreslås etableringen af en fælles oplysningsmedarbejder, som tager ansvar for koordineringen af en ‘global’ indsats på området«, skriver SdU i et oplæg. 

Her oplyses det også, at den pågældende medarbejder ansættes som koordinator på fuld tid hos SdU med arbejdsplads på Flensborghus og med fælles finansiering af SdU, Sydslesvigsk Forening (SSF) og Skoleforeningen. 

Positive elever

Oplægget har i Skoleforeningen for nylig været diskuteret både blandt dem, det berører, og dem, der tager beslutning om det. 

Således var det et af de punkter, som repræsentanter for Skoleforeningens styrelse ønskede at diskutere med de unge, da det den 4. juli efter lang tids ønske endelig lykkedes at have styrelsesmedlemmer repræsenteret til et møde i fælleselevrådet – i øvrigt et første møde, der kan danne grundlag for et fremtidigt tættere samarbejde, hvilket begge parter vil sætte stor pris på.

Styrelsesmedlem Andrea Heimrath indledte punktet:

- For nogle måneder siden kom der et forslag fra SdU om at oprette stillingen, som skal være med til at sikre en ens »uddannelse« af vores unge, være et fælles bindeled, når det kommer til mindretalsopgaver, kultur, tankegang, holdninger og viden, sagde hun, og meldingerne fra elevrådet, som er sat sammen af to repræsentanter for hver fællesskole plus to fra hver gymnasieafdeling, var positive:

»Sådan en person kan være med til at skabe mere viden om mindretallet – også blandt eleverne, og det er en MEGET god ide«, lød det fra eleverne, som dog også udtrykte lidt nervøsitet for, om opgaven ikke vil være for stor for en enkelt person. 

Det andet gæstende styrelsesmedlem, næstformand Troels Kaysen, beroligede eleverne med, at der er tale om »en koordinator, der får tingene til at ske«, og han turde allerede på det tidspunkt næsten godt garantere, at hele styrelsen ville være lige så positiv og stemme for en oprettelse af koordinatorstillingen på sit kommende møde den 10. juli.

Positiv styrelse

Det fik han ret i. 

En sådan ressourceperson vil for Skoleforeningen nemlig være »en klar fordel (…) i forhold til såvel elevambassadører som Sydslesvig Crew«, hed det i dagsordenen, og Formandskabet havde indstillet et tilsagn om medfinansiering af oplysningsmedarbejderen til godkendelse.

Der var sat et kvarter af til snak, men ingen styrelsesmedlemmer tog ordet – heller ikke Philipp Bohk, som stemte imod. 

Resten af Styrelsen stemte for, og dermed har Skoleforeningen nikket ja en fælles oplysningsmedarbejder i mindretallet.


Strategi for fungerende fællesskaber

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Et velfungerende børnefællesskab er den bedste forudsætning for et velfungerende læringsfællesskab. Det er tanken, der har fået PPR til at satse hårdt på »Fri for mobberi«.

Bamsen Prut og andre faser

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Når børn ikke skal bruge energi på at prøve at høre til, bliver udvikling og læring meget nemmere.

Mangfoldighed i børnehaven

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

I disse uger sætter Jørgensby Børnehave fokus på de ni forskellige lande, som børnene har deres oprindelse i.

Scroll to top