Dus med udelivet på spejdermaner

I Borreby Daginstitution har 22 børn netop taget hul på Den lille spejderuge og dermed en masse spændende udeaktiviteter.

- Det handler om at komme ud, at være, at lære, og det er et fint program med gode aktiviteter – og et tilbud, som tilmed er gratis. 

Sådan siger en godt tilfreds leder af Borreby Daginstitution, Nicole Rudolph, om baggrunden for, at der i hendes dagtilbud i Egernførde lige nu er gang i »Den lille spejderuge«.

Ugen er et tilbud skræddersyet til børnehaveklasser i Danmark, men det kan også sagtens bruges af børnehavebørn i Sydslesvig. Og ikke kun førskolebørn, for også yngre børnehavebørn kan få noget ud af at være små spejdere, har man fundet ud af i Borreby.

Fordi børnene her ikke har lektioner i en skemalagt uge, og nogle af dem også er noget yngre end et typisk børnehaveklassebarn i Danmark, har Borreby Daginstitution skruet lidt på spejderugen. 

Det betyder, at de aktiviteter, der også giver mening for børn helt ned til fire år, er sat på programmet, og at aktiviteterne er strakt over op mod tre uger, så man ikke er afhængig af en decideret timeplan.

Lettere sagt end gjort

Der er 22 børn mellem fire og seks år i ‘spejdergruppen’ i Borreby, og de tog hul på det hele tirsdag den 29. august.

De næste par uger får de lov at prøve kræfter med mange forskellige ting, som en spejder bliver udsat for: Der bliver selvfølgelig en hel masse udeliv og frisk luft, der bliver hygge ved lejrbålet, der bliver snittet i træ, og på førstedagen blev naturen i børnehaven nærstuderet. 

Efter at være blevet delt ind i patruljer, få udleveret spejdertørklæder i sin patruljes farve, have udnævnt en patruljefører og fundet på et navn til patruljen, gik børnene bevæbnet med skovl og glas ud på den anden side af hegnet. Her, uforstyrret af de andre børn og såmænd også pedellen, der lige var blevet færdig med græsslåningen, lød opgaven nu på at opsætte insektfælder. 

Det gøres ganske simpelt ved at grave et glas ned i jorden, og når et insekt eller et lille dyr så kommer gående, dratter det ned i glasset og bliver der, indtil børnene kommer igen om et par timer for at nærstudere det.

- Vi snakker om de dyr, der går i fælden, hvad det er for nogle, og hvad de hedder. Og det er vigtigt, at børnene lærer, at vi skal være empatiske – vi skal være gode ved dyrene, og vi slipper dem fri igen, sagde pædagog Jakob Peters inden fældeprojektet. 

Han har ikke tidligere haft noget med spejderlivet at gøre, men da det blev aktuelt i Borreby, var han på et kort kursus omkring Den lille spejderuge.

Og nu instruerede han sin egen flok små spejdere i, hvad de skulle gøre for at lave en rigtig god fælde. 

Det er lidt lettere sagt end gjort, for plastikskovlene var svære at grave huller med, og hverken børnenes gravemuskler eller tålmodighed var særlig stor.

Og så kom glassene altså ikke bare sådan lige i jorden. I hvert fald ikke særlig langt.

Hos de »Hemmelige agenter« i blå patrulje var opfindsomheden stor, og de fandt på en lidt lettere løsning: I stedet for at grave glasset længere ned, lagde Elva, Stine og Milo jord op som en lille bakke om glasset og camouflerede bagefter det hele med græs. 

Hvis jeg var et krible-krable-dyr, ville jeg nok falde i...

Børnene var i øvrigt så motiveret for at fange dyr, at flere, allerede inden de færdige fælder stod klar, havde fået gravet adskillige bænkebidere frem og puttet dem i glasset.

Vigtigst at være ude

Spejderbørnene i Borreby har i det hele taget været nysgerrige forud for spejderugerne. 

- Flere vidste allerede, hvad en spejder er, og nogle har også prøvet spejderaktiviteter før. Og så er de bare glade for at komme ud, fortæller Jakob Peters.

-  Og det vigtigste er at være ude og være aktive ude.

Efter opstilling af fælder, satte børnene sig ved bordene på terrassen, hvor de hver fik udleveret en spejderbog, de kunne male lidt i. 

Efter middag gik turen tilbage til fælderne for at se, om noget var gået i dem, og i hvert fald Thore havde fanget den der med, at dyrene så skulle slippes fri igen:

- De kan jo ikke blive i glasset, for så får de ikke luft, og så dør de, sagde han.

Det er i år tredje gang, Borreby Daginstitution deltager i Den lille spejderuge.


Fakta om Den lille spejderuge

»Den lille spejderuge« er et gratis tilbud til alle børnehaveklasser i Danmark.

Den lille spejderuge foregår i år i uge 19, og det er sjette gang, den løber af stablen.

I fem dage skal lærere og elever udforske spejderlivet med oplevelser i det fri og derigennem styrke fællesskabet.

Hver tilmeldt klasse modtager en spændende krible-krable rygsæk, som indeholder udstyr til ugens aktiviteter. Herudover får eleverne spejderkendetegn (fx. et armbånd eller et tørklæde) og en spejderbog med sjove opgaver.

Den lille spejderuge i Borreby Daginstitution adskiller sig en smule fra tilbuddet i Danmark, da den her også er for yngre børn og kører over et par uger (i år uge 18-20).

Læs mere om tilbuddet på https://www.denlillespejderuge.dk/


Velkommen til Duborg-Skolen

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Duborg-Skolen i Flensborg er et af de steder, der har gode muligheder for at formidle viden om det danske mindretal til danskere nordfra. Der kommer nemlig rigtig mange og besøger skolen. Caroline er en af dem, der tager imod.

Intensivt arbejde belønnet med besøg

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Den 27. marts havde Jes Kruse-Skolen besøg af Dominik Bloh. Den tyske bestsellerforfatter fortalte i to timer om sit liv, læste op fra sin roman og besvarede spørgsmål fra eleverne i 8. til 10. årgang.

Scroll to top