Vi skal rumme hele mindretallet– også i optagelseskriterier

Skoleforeningens styrelse drøftede på sit møde den 10. juli en forespørgsel fra Driftsrådet om at reservere dagtilbudspladser til Skoleforeningens ansatte.

Når medarbejdere i Skoleforeningen oplever ikke at kunne få plads i et af foreningens egne dagtilbud, rejser det forståeligt nok frustration. For mange er tilknytningen til det danske dagtilbud en vigtig del af at være aktiv i mindretallet – også som familie, og det har fået Skoleforeningens driftsråd til at spørge Styrelsen, om det er muligt at holde pladser fri til ansattes børn.

Men som mindretalsorganisation må Skoleforeningen ikke opstille optagelseskriterier, der kun kan opfyldes af nogle medlemmer. 

Ifølge en kommentar fra Forbundsdagens Wissenschaftlicher Dienst til ‘Kindertagesförderungsgesetz’ (§ 181) må kriterierne for optagelse i en mindretalsinstitution ikke være »sachfremd« og skal kunne opfyldes af et almindeligt medlem af mindretallet: »Kriterien, die nur ein kleiner Ausschnitt der Mitglieder der Volksgruppe repräsentieren, sind dementsprechend unzulässig«, hvilket dagtilbudschef Petra Häder påpegede på styrelsesmødet.

Forskelsbehandling

Derfor kan Skoleforeningen – trods forståelsen for medarbejdernes situation – ikke prioritere egne ansatte over andre forældre i mindretallet. 

En sådan forskelsbehandling ville skabe en praksis, hvor nogle har lettere adgang til det danske system end andre. Det er hverken foreneligt med mindretallets demokratiske grundlag eller den retlige ramme, som Skoleforeningen arbejder inden for.

Kapacitetsudfordringerne i dagtilbuddene er reelle og komplekse, men løsningen ligger ikke i særrettigheder – hverken for ansatte eller andre grupper. Skoleforeningen forpligter sig i stedet til fortsat at udvikle åbne, transparente og fair optagelseskriterier, som et mangfoldigt dansk mindretal kan opfylde.

Skærpede krav?

Diskussionen på styrelsesmødet udviklede sig til, at Styrelsen helt overordnet snakkede om, hvordan man sikrer, at alle fra mindretallet får en plads i en af Skoleforeningens institutioner. 

Blandt andet satte styrelsesmedlem Phillipp Bohk spørgsmålstegn ved, om alle, der har børn i en af vores institutioner, i virkeligheden er en del af mindretallet. 

I diskussionen blev der således talt om skærpede krav til medlemskab af Skoleforeningen, og hvordan disse kan efterprøves.

I den sammenhæng mindede direktør Lars Kofoed-Jensen om, at man skal huske, hvad tidligere generationer har kæmpet for i forbindelse med København-Bonn-erklæringerne: »Netop, at tilhørsforholdet til mindretallet er frit. Nogle af de ting, I siger her, åbner op for en diskussion, hvor man skelner mellem dem, der er ‘mere mindretal’ end andre«.

- For mig er det vigtigt at markere, at jeg mener, at jo mere vi skærper kravene, desto mindre er bekendelsen til mindretallet i virkeligheden fri. For så er det ikke ens bekendelse, men de krav, mindretallet sætter, der er afgørende, siger Lars Kofoed-Jensen.


En ny vej ind i mindretallet

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

På Styrelsens møde den 10. juli blev der givet grønt lys til et nyt og ambitiøst kommunikationsprojekt, som sigter mod at skabe en mere professionel og ensartet introduktion til det danske mindretal for nye forældre.

Strategi for fungerende fællesskaber

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Et velfungerende børnefællesskab er den bedste forudsætning for et velfungerende læringsfællesskab. Det er tanken, der har fået PPR til at satse hårdt på »Fri for mobberi«.

Bamsen Prut og andre faser

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Når børn ikke skal bruge energi på at prøve at høre til, bliver udvikling og læring meget nemmere.

Scroll to top