Science Day 2023 i Danfoss Universe

Unge fik en førstehåndsoplevelse af, hvad det betyder at arbejde indenfor videnskab og teknologi.

Forleden inviterede Danfoss Universe elever fra Jens Jessen-Skolen til en dag i naturvidenskabens tegn. Det samme gjorde virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner med tusindvis af børn og unge i Danmark i forbindelse med den landsdækkende Science Day. Formålet med dagen er, at eleverne får mulighed for at prøve kræfter med, hvad det vil sige at arbejde med naturvidenskab og teknologi.

- Det er et fantastisk tilbud. Det overrasker mig virkelig, at ikke flere af skolerne fra Sydslesvig gør brug af det, siger Mario Hjorth Volkmann, som udover at være naturfags- og matematiklærer på Jens Jessen-Skolen også er konsulent for naturfagene på CFU i Sydslesvig.

Rundvisning og fri leg

Det er ikke kun ham, der synes, det er fantastisk, men også eleverne fra sjette klasse nyder sciencedagen i oplevelsesparken Danfoss Universe. Dagen startede med rundvisning, fri leg i parken og et foredrag med forskellige ingeniører, der fortalte, hvad de arbejder med hos Danfoss. Det hele blev krydret med elevernes helt egen privatguide, en person, de kunne spørge om hvad som helst. En person, der arbejdede for Danfoss. 

Efter en børnevenlig frokost i en af restauranterne er alle toogtyve elever nu i gang med dagens sidste punkt – en workshop om data. Mario Hjorth Volkmann sidder ved et højt cafébord i bygningen, hvor et ”test-lab” findes. Rundt omkring ham løber små grupper af elever rundt. De er inddelt i tomandshold og i gang med at indsamle data, som de lidt senere skal finde ud af, hvordan de kan omsætte til noget brugbart. Dette vil de gøre med hjælp fra en datateknikker og en programmør fra Danfoss, der vil sætte de indsamlede data i perspektiv og forklare, hvordan det relaterer sig til eleverne selv. 

En blanding

Som Mario Hjorth Volkmann udtrykker det: »Det gode her er, at det er en blanding mellem viden og fysisk aktivitet. Nogle er her første gang, og andre har været her før, men de er alle meget nysgerrige«. Stemningen er høj, der bliver samlet data, og snakken går højlydt. Eleverne er glade. Nogle, fordi de har en dag uden undervisning, andre, fordi dagen er tilrettelagt med en god blanding af stillesiddende aktiviteter og brug af kroppen. 

Tjorven Lühr og Tilda Seeck er i fuld gang med at samle point ved at danse sig igennem serier af lysende firkanter i gulvet. De er begge fokuseret på opgaven med at samle data ind til gruppens fælles datasæt, som skal analyseres senere. Begge piger synes, det har været en rigtig god dag, hvor de har fået ny viden om, hvad man egentlig mener, når man bruger ordet »science«. De er fascinerede af orkansimulatoren, som de brugte meget tid på tidligere på dagen, hvor de selv kunne bestemme over deres tid.

- Det var sjovt at se, hvordan vinden blev stærkere og stærkere og stå imod den, siger de begge nærmest i kor. De blev begge klogere på, hvor vinden kommer fra og har også stiftet bekendtskab med et nyt begreb: aerodynamik. Det er vigtigt at give eleverne en førstehåndsoplevelse af, hvad det vil sige at arbejde inden for teknologi, ingeniørvidenskab og matematik.

Det var derfor også unge medarbejdere fra Danfoss, der stod for datoworkshoppen i dag. Én af pointerne med Science Dag er nemlig at vise eleverne nogle rollemodeller, der ærligt deler historier om de veje og omveje, de har taget for at nå til det punkt, hvor de er i dag. Dette er noget, som eleverne kan spejle sig i, hvilket er tydeligt udtrykt gennem deres nysgerrighed og aktive spørgelyst. 

De to unge ansatte, som har brugt de sidste to timer på at guide eleverne gennem dataindsamlingen, kan næsten ikke få eleverne til at stoppe, så de kan nå bussen hjem. Eleverne ønsker at vide alt om, hvordan det er at arbejde med data, hvordan man bruges som programmør, og om de selv spiller computerspil.

Samtaler

Begge spørgsmål mødes med anerkendelse og fører til en uddybende samtale om computerspil, hvad man kan lære af dem og også om, hvordan apps indsamler en bred vifte af data om deres brugere. Men til sidst, har alt jo en ende, og dagen må slutte. »Det er helt sikkert noget, vi gerne gør igen«, siger Mario Hjorth Volkmann, inden alle border bussen og vinker farvel til Universe. 

Science Day er en landsdækkende kampagnedag, hvis formål er at inspirere elever i 4. – 10. klasse og gymnasiet til en fremtid med naturvidenskab, teknologi, IT og håndværk. Dagen gennemføres i samarbejde med virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner, der denne dag åbner deres døre og inviterer eleverne indenfor. Næste Science Day afholdes den 2. oktober 2024.


Åh nej, vi skal spise

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

En af grupperne i Kappel Daginstitution havde det svært, og de voksne var ved at give op. Så rakte de ud til PPR

Scroll to top