Ladelund møder håndværkerfagene

Ladelund Ungdomsskole er gået ind i et tættere forløb om praktik med EUC (Erhvervs Uddannelses Center) Tønder og BAW Nibøl (Bildungs und Arbeitswerkstatt), hvor eleverne indgår i forskellige praktiske forløb, så de kan snuse de forskellige grene inden for håndværksfagene.

En regnvåd mandag i ugen lige op til efterårsferien sidder fem unge iført blå »oversized« overalls rundt om et arbejdsbord. Der er så stille, at man vil kunne høre en knappenål falde til jorden… Stilheden skyldes, at alle er dybt koncentrerede om dagens første opgave – at lave en oplukker i metal.

Det er første gang, at Ladelund tilbyder eleverne et 14 dages praktikforløb. 7. og 8. klasse er hos BAW Nibøl og 9. klasse er på EUC i Tønder. Det nye for Ladelund Ungdomsskole er, at man har indgået et grænseoverskridende samarbejde med EUC Tønder. Dette er de rigtigt glade for i Tønder. – Vi mangler jo de unge i håndværksfaget, så det er kun godt at få introduceret nogle flere i håndværksuddannelserne, lyder det fra faglæreren i tømrefaget på EUC.

Britta Petersen, lærer på Ladelund Ungdomsskole, støtter op om udsagnet: - Vores unge mennesker er ikke altid dem, der er de mest bogligt stærke, så for dem er et forløb, hvor de møder håndværksfagene, rigtigt givende. De fleste af vores elever slutter med en 9. eller 10. klasse og kigger derefter i retningen af en praktisk uddannelse, siger hun.

Arbejde med hænderne

Freja Petersen fra 7. klasse synes også ret godt om projektet. Hun fortæller, at hun tit glemmer ting, men ikke så ofte, når hun arbejder med hænderne. Hun drømmer om at blive noget ved politiet, men kan også godt forstille sig at blive noget inden for et håndværksfag og konstaterer; at metal er ret sjovt i hvert fald. 

Britta Petersen følger op:
- Vi blander os ikke fagene, men er bare med som sikkerhed. Eleverne virker som om, de nyder det. Det er dejligt for dem at være i gang med noget praktisk. Særligt for skoletrætte elever er det et skridt i en meningsfyldt retning og noget, de nyder, siger hun.

Inde i malerværkstedet er fire drenge i fuld gang med at regne. Ikke, at de selv er helt klar over, at de faktisk er i fuld gang med at omsætte færdigheder, de har lært i skolen, til noget praktisk. Opgaven for drengene går ud på at få streget et fletmønster op på store stykker papir på væggen. Stregerne snor sig ud og ind mellem hinanden på modellen, så det gælder om at få sat hjælpemærkerne i den rigtige afstand og få talt til og trukket fra på ens eget stykke papir. Så det er nøjagtigt som det på opgavepapiret. Drengene er helt opslugte af opgaven. To af dem hjælper hinanden med at regne ud, hvordan stregerne skal stå i forhold til hinanden.

Britta Petersen synes allerede, at projektet, selv om klokken kun lige er omkring kl. 11 på første dagen, tegner godt. Som hun siger:
- Den nye måde, vi tilrettelægger undervisningen på i Ladelund, er i tråd med dette praktikforløb, hvor de får en opgave, som de så skal løse og arbejde med selvstændigt. Det er eleverne vant til fra undervisningen. Her snuser mange af eleverne til et fag. Det gør, at de måske gerne vil denne vej, når de skal vælge uddannelse. Vi håber, at de bliver klogere på, hvad de vil i fremtiden.

Ude i køkkenet virker det mere som om, de har fundet ud af, hvad de ikke vil. Irish og Emily fra 8. klasse er i hvert fald enige om, at det er spændende at være i køkkenet, men de vil begge hellere noget med pædagogik, fortæller de, mens de er ved at måle kakaopulver op til desserten. To andre er i gang med at lave tomatsovs, pasta og kødboller, som resten af eleverne skal have til frokost. Inden de kommer så langt, viser underviseren lige ovnen frem. Den kan betjenes på 10 forskellige sprog. 

  1. klasserne i Tønder er også ved at sætte tænderne i pasta, kødboller og tomatsovs. Til spørgsmålet, om de har koordineret menuen på tværs af grænsen, opstår der først lidt forvirring. Indtil det fremgår, at det er en tilfældighed – eller en ret, som egner sig godt til en undervisningssituation. 

På skift

Det ene hold elever skal være i køkkenet de første to dage, og så bytter de med holdet, som er i træ- og metalværkstedet. Fredag lige inden ferien har EUC Tønder planlagt en informationsdag, hvor eleverne får input til, hvilke uddannelsesmuligheder de har i Tønder, når de kommer fra grænselandet. 

Finn Lay fra 9. klasse synes, det er spændende:
- Vi er jo ved at orientere os i forhold til, hvilken retning vi gerne vil gå, siger han. Karen Storjohann, lærer på Ladelund Ungdomsskole, uddyber – Det er jo interessant, at vi nu prøver at orientere os mod Danmark. Når vi plejer at lave sådan noget her, er det altid Tyskland, vi kigger imod, når vi tænker uddannelse, siger hun.

To, som allerede er meget langt i overvejelserne om de måske skal læse videre på EUC Tønder, er Dominik og Rochus, som i fællesskab arbejder på den festivalstol, som er opgaven i tømrerværkstedet. Man kan se på måden, de næsten ordløst giver lægderne til hinanden, inden de skal saves i lige stykker, at de er vant til at arbejde sammen. Rochus saver med en selvsikker mine, og man kan tydelig se, at det ikke er første gang, han har en sav i hånden. Han har allerede besluttet, hvilken videregående uddannelse, han ønsker at begive sig i kast med. Dog er det ikke tømre, der er drømmen. Rochus vil gerne være smed. 


Åh nej, vi skal spise

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

En af grupperne i Kappel Daginstitution havde det svært, og de voksne var ved at give op. Så rakte de ud til PPR

Scroll to top