Vandring i Luthers fodspor

Skoleelever dykkede ned i reformationstiden.

I år er det 500 år siden, at Martin Luther slog sine 95 teser op på en kirkedør i den tyske by Wittenberg.

Det fejres overalt i den protestantiske verden, og i Skoleforening finder der arrangementer sted i samarbejde med »Menighedernes Børne og Ungdomsarbejde«.

Forleden var således omkring 400 børn samlet i Domkirken i Slesvig til »Vandring med Luther«.

Det var afslutningen på emnet »Luther og reformationen«, som elever i sjette og syvende klasse på forskellige skoler havde arbejdet med.

Interesse i nord og syd

Konceptet er kendt fra arrangementet »Jesus på Flensborghus«. Ved hjælp af en masse frivillige i alle aldre, præster og lærere blev der stablet et imponerende arrangement på benene. Både med hensyn til opsætningen og kostumer var det en begivenhed på højt niveau. Det har gjort, at der er interesse for konceptet i nord og syd. Den tyske menighed i Slesvig har allerede spurgt, om det er muligt at oversætte »Vandringen med Luther« til tysk. Nordfra har der været et ønske om at skrive en slags drejebog til Luther-vandringen, så konceptet kan bruges i ungdomsarbejdet i Danmark. Det er fortæller skolekonsulent Kirsten la Cour, som har været tovholder for projektet sammen med MBU konsulent Thomas Hougesen og ungdomspræst Bo Nicolaisen.

På dagen blev eleverne delt op i 13 hold, som vandrede til 13 forskellige poster i Slesvig domkirke, Sct. Johannes-klostret og i den gamle bydel. Her fik de både igennem fortællinger, teater og sang vist vigtige milepæle i forhold til Luther og protestantismens tilblivelse for 500 år siden. »Luthers 95 teser, retssagen i Worms, oversættelsen af Bibelen, Luthers rejse til Rom og afladshandlen, trykkekunsten og den nye kirke uden munke og nonner, sang, salmer og den reformerede gudstjeneste var nogle af de kirkeoplevelser, børnene fik.

Successen skal gentages

- Det er en succes, som skal gentages, mener Kirsten la Cour.

Senest i 2021 når 500 året for oversættelsen af Bibelen til tysk skal fejres, må Luther-vandringen gerne gentages.

- Selvfølgelig vil der ske med modifikationer, vi har haft en rigtig god evaluering, siger hun.

- Det har været en stor mundfuld, men vi har fået det indtryk, at børnene har taget rigtig godt imod det. Jeg har selv fået snakket med nogle af dem, som har sagt, at de har været meget optaget af det sprog, som taltes på det tidspunkt og i de kirkelige sammenhænge. Det er jo noget, børnene har gennemgået i undervisningen inden Luther-vandringen, siger hun.

- De har været meget optaget af de teaterstykker, for eksempel i tårnet, hvor Luther kæmper med djævlen og retssagen i Worms. Ved sådan et komplekst emne er det vigtigt, at børnene er godt forberedt hjemmefra, og det har de været både i kristendomsundervisning, i dansk, historie og i tysk, siger Kirsten La Cour.

En Betydelig grund til at vandringen blevet så stor en succes, var ifølge arrangørerne kulisserne. Slesvig domkirke er et storartet sted til at spille teater. Det er et sted, hvor kirkehistorier kan føles på kroppen.