Skoleforeningen som inklusiv uddannelsessted

Hvert år kommer elever fra Theodor Schäfer Werk i praktik i Skoleforeningen.

Dkflajelektriker -18365619

Christian Neumeister har i det seneste halve år været i praktik som elektroinstallatør i Skoleforeningen. Egentlig er Christian en helt almindelig ung mand. Han er dygtig og motiveret, men han har en ekstra udfordring, fordi han er døv.
- Det er jeg på begge ører, og jeg går rundt med et specielt høreapparat, som delvist er indopereret i siden af mit hoved, fortæller Christian Neumeister.
Høreapparatet gør, at Christian kan høre næsten alt. Kun engang imellem, for eksempel, når han arbejder i en børnehave, hvor der er mange forskellige støjkilder, kniber det.
- Men så går vi bare ud foran døren og taler arbejdet igennem, siger Skoleforeningens elektriker, Daniel Boeck, som sammen med Skoleforeningens it-elektriker Carsten Tiedemann sørger for, at Christian Neumeister lærer mange nye ting.
Svært at finde praktikpladser
Praktikken er en del af Christian Neumeisters uddannelse som elektroinstallatør med energi- og bygningsteknik som hovedområde/speciale. Uddannelsen tager han hos Theodor Schäfer Werk i Husum, som tilbyder uddannelser til unge med særlige udfordringer og handicap.
For lederen af Skoleforeningens tekniske afdeling, Dirk Clausen, er det et vigtigt signal at sende, at Skoleforeningen hvert år er med til at uddanne unge fra Theodor Schäfer Werk.
- Det kan være rigtig svært at finde praktikpladser for disse særlige unge, selv om de er rigtig dygtige, fortæller Dirk Clausen.
- Som almennyttig forening har Skoleforeningen et særligt ansvar, for hvis ikke vi er med til at give unge med særlige udfordringer en chance, hvem skal så gøre det, siger Dirk Clausen.
- Det er en ægte win-win-situation. Vi får hvert år motiverede praktikanter, og de unge får et indblik i et meget bredt felt af opgaver, siger han.
Og det er netop det, Christian Neumeister har oplevet.
Mangfoldigt arbejde
- Arbejdsområderne er meget forskellige. Vi måler og lægger nye el-ledninger. Vi tester elektronisk udstyr og lamper. Og så er der et helt andet område, der hedder it-elektronik, som jeg også arbejder med, siger han.
For Christian Neumeister var det den rigtige beslutning at uddanne sig i et beskyttet arbejdsmiljø som Theodor Schäfer Werk, selv om han måske kunne have taget en helt almindelig uddannelse.
- I Theodor Schäfer Werk starter man med et grundforløb, hvor man kan snuse til forskellige uddannelser. Først efter et år vælger man sig ind på et fagområde, fortæller den kommende elektroinstallatør.
Daniel Boeck vil rigtig gerne forlænge praktikken med Christian Neumeister.
- Vi er i gang med at forny hele elektronikken i den kommende fritidsordning ved Jens Jessen-Skolen. Christian har været med fra starten, og det ville være dejligt, hvis han fik lov til at gøre arbejdet færdigt, siger Daniel Boeck.
Men i bund og grund handler det om, at der er brug for ham på byggepladsen - og det føles rigtig godt, siger Christian Neumeister.