Oplæsning med Hans Christian Andersen

Fire elever dystede i Sydslesvig om at komme i oplæsningsfinalen i Odense.

Dkflaoplæsning -24103770

Dansklærerforeningen i Danmark har siden 2003 arrangeret en oplæsningskonkurrence i H.C. Andersens eventyr for 7. klasser. H.C. Andersen har en særlig placering i den danske skole, ikke mindst fordi hans eventyr, fortalt for børn, lever i et mundret samspil mellem det skrevne og talte sprog.
I år er det anden gang, Sydslesvig også er med i konkurrencen.
- Vi har Stormester i oplæsning for de mindre klasser, men vi syntes, at der mangler noget for fællesskolen, siger CFU konsulent Gabriele Fischer-Kosmol, som håber på, at oplæsningskonkurrencen bliver til et fast arrangement i Sydslesvig.
I år var der fire elever med til at læse op på A. P. Møller Skolen i Slesvig, og det skete inden påskeferien. Det var tre elever fra den slesvigske fællesskole, Juliette Lang, Freda Riese og Alina Wichmann, samt Line Klauß fra Ejderskolen i Rendsborg. Juryen, bestående af Jens Raahauge fra Dansklærerforeningen, Gabriele Fischer-Kosmol og børnebibliotekar Karl Fischer fra Flensborg Bibliotek, kårede Line Klauß som vinder. Hun deltog så sammen med tolv andre elever fra hele Danmark i finalen, som blev afviklet i børnekulturhuset Fyrtøjet i Odense for to uger siden. Her hvde hun en rigtig god oplevelse og kom i kvartfinalen.
- For mig var det en rigtig god og spændende oplevelse at være med. Det gjorde ikke noget, at jeg ikke vandt, for jeg har alligevel fået en masse gode oplevelser og erfaringer. F.eks. har det gjort det ved mig, at jeg nu ikke mere er så nervøs, når jeg skal holde foredrag eller præsentationer for klassen hjemme på Ejderskolen, fortæller Line Klauß.
Jeg synes, at det er en rigtig god idé, at deltage, og ville gerne være med igen, hvis der skulle blive lejlighed for det på et senere tidspunkt.

Kendskab

- Vi laver oplæsningskonkurrencen med tekster fra H. C. Andersen, fordi vi gerne vil fastholde kendskabet til denne vigtige forfatter og litteratur i det hele taget, sagde Jens Raahauge.
- Men der er en anden meget vigtig grund til, at vi laver oplæsningskonkurrencer. Det er vokaliseringen af det danske sprog. Danskerne er et folk, der mumler, og det betyder faktisk, at danske børn i forhold til børn med andre sprog lærer at læse og tale senere. Det har Dorte Blesen på Syddansk Universitet forsket i, fortalte dansklæreren
- Ved at læse op sætter man hastigheden ned, og det modvirker mumleriet. Sådan styrker vi det danske sprog, sagde han.

Daniel Dürkop