Musikvenner på tværs af alder

Frederiksstad Orkestret har ti års jubilæum. Der er både børn, gymnasieelever og voksne med i orkestret, der har givet omkring 70 koncerter siden 2005.

Fokus Frederiksstad

Otte år gammel forelskede Rebecca sig i Frederiksstad Orkestret.
- Jeg kan tydeligt huske det. Jeg hørte orkestret til en julekoncert. Det var orkestrets allerførste, og det var rigtigt fedt. Jeg forelskede mig lidt i bandet, siger Rebecca Beland, der har været med lige siden og spiller basklarinet. Hun går på A. P. Møller Skolen og bliver student til sommer.

På det tidspunkt spillede både hendes far og bror i bandet.
- Jeg ville være en del af orkestret og en del af fællesskabsfølelsen, og så ville jeg gerne lære at spille af Bente (Stenger, red), husker Rebecca. Den gang var hun så lille, at hun måtte have en speciel høj skammel for at kunne nå op til basklarinettens mundstykke.

Bente Stenger er ansat af Skoleforeningen. Ud over at være leder af det 39 mand store Frederiksstad Orkestret, leder hun også Aspirant­orkestret og SKURK (også Skoleforeningens orkester) samt underviser i klarinet og saxofon på skolerne i Husum, Frederiksstad og Tønning samt på A. P. Møller Skolen.

Frederiksstad Orkesteret fejrer ti års-jubilæum den 14. november. Dagen bliver markeret med udgivelse af en cd, orkester-T-shirts samt en jubilæumsfest for nuværende og tidligere medlemmer af orkestret samt for de personer, der har støttet udviklingen af orkesterarbejdet.
Bente Stenger har talt op, at orkestret har givet 70 koncerter siden oprettelsen for ti år siden.

Et af medlemmerne er Poul Ziegert, 12 år, der går på Husum Danske Skole.
- Nogle drenge synes, at det er en pigedims at spille i orkester, siger han, der kom med, da han var otte år og spiller altsaxofon, fordi han syntes, det var sejt med alle de knapper. Ved siden af spiller han også fodbold og badminton.
En ting er sikkert, orkestret spiller aldrig marcher, men ellers alt fra jazz over funk og pop til soul og rock. Det betyder, at de også tager nye hits op, som da Gangnam Style erobrede verdenen, ligesom de lige har spillet et norsk hit »Take on me« med A-ha, fordi orkestret har været på tur i Norge.

Der er også en lille gruppe voksne med i orkestret, blandt andet nogle forældre.
- Det er dejligt, at vi er aldersmæssigt blandet, siger Gabi Beland, der er mor til Rebecca, og forklarer:
- For mig er det ikke »Lille Poul«, han er min saxofon-partner, der har spillet mange flere år end mig.
- Orkestret gør også, at vi får venner på tværs af de forskellige skoler, siger Lilli Rachenpöhler, der går i 6.klasse på Hans Helgesen-Skolen.

Orkestret øver 1,5 time hver uge, men skal hver især også øve derhjemme.
- Jeg har en aftale med min mor om, at jeg skal øve en halv time hver dag, siger Lilli Rachenpöhler, og tilføjer, at hun synes, det er sjovt. Hun hørte orkestret, da hun gik i første klasse, og ville være med, fordi det spillede så godt.
Orkestermedlemmerne fortæller, at der altid kommer mange til koncerterne. Både unge og gamle, folk fra mindretallet og fra flertallet.
- Vi spiller altid til årsmøderne, og dermed er vi med til at vise nogle af de forskellige facetter i mindretallet, siger Rebecca, hvilket får Poul til at tilføje:
- Man kan sige, at vi laver reklame for mindretallet, fordi folk kommer for at høre vores musik.

Bente Stenger fortæller, at orkestret ikke kun spiller inden for mindretallet, men også til arrangementer, der ikke har noget med mindretallet at gøre. For eksempel på Pakhuset i Tønning og i tyske kirker.

Annelise Mølvig