Elever optog et hørespil

Skoleelever med i et skoleprojekt, som producerer hørespil for NDR.

Dkhørespil -23433506

Oksevejens Skoles 3. klasse har forleden indspillet et hørespil til radiostationen Norddeutscher Rundfunk (NDR). Klassen deltager i projektet »Hörspiel in der Schule«, hvor i alt 100 klasser fra hele Nordtyskland får besøg af radiofolk for at producere et hørespil. NDR-producenten Sabine Korbmann og instruktør Janine Lüttmann havde således deres udstyr med på skolen i Flensborg for at tilbringe en skoledag sammen med klassen.

Hvad er hørespil

- Inden havde eleverne fået et manuskript til detektivhistorien »Tiger Vier« for at øve sig. Vi har fordelt rollerne og blandt andet arbejdet med at bruge stemmerne på forskellige måder i forhold til tempo eller måden at udtale ord på, fortæller klassens tysklærer Elke Zschage.
Det var hende, der fik ideen til at deltage i projektet.
- Jeg hørte om det i radioen og syntes, det kunne være sjovt. Eleverne var med det samme med på den, siger hun.
På optagelsesdagen fik klassen en grundig introduktion til hørespil af Janine Lüttmann, som fortalte, hvordan man finder frem til de rigtige skuespillere.
- Man kan ikke regne med, at en 30-årig også lyder som en 30-årig. Derfor har vi i NDR en database med stemmer. Jeg afleverer mine ønsker og får så forskellige stemmer at vælge imellem. Det kan sagtens være, at der er en 40-årig kvinde, der taler rollen som en 70-årig mand, sagde hun.
Janine Lüttmann havde også forskellige redskaber med, som kan give lyde som vind, regn og torden.
- Sådan nogle brugte man meget i gamle dage. I dag har vi titusindvis af lyde i et arkiv, som vi kan vælge imellem. Men nogle gange er de lyde, man skal bruge, så specielle, at man selv skal producere dem. En gang havde jeg til en produktion brug for lyden af et hoved, der bliver banket i gulvet i en sauna. Jeg lejede et sommerhus, og min kæreste fik lov til at lægge hovedet til, fortæller Janine Lüttmann med et grin.
Resten af skoledagen gik med koncentreret arbejde. Eleverne optog og afleverede ifølge Sabine Korbmann et rigtig fint hørespil.

Daniel Dürkop

Det færdige produkt kan høres her: