270 elever med i udvekslingsprojekt

Unge synes, at de kulturelle forskelle slet ikke er så store - lige bortset fra maden.

Dkfla -11171801

135 unge fra Sydslesvig og 135 unge fra Danmark har i efteråret deltaget i Skoleforeningens elevudvekslingsprojekt.
For de unge er det en dannelsesrejse. De fra Sydslesvig møder dansk kultur og bor i en dansk familie, og eleverne fra Danmark oplever Sydslesvig med områdets egen danske mindretalskultur.

Simon og Oliver fra Silkeborg og Leander og Felix fra Kiel er fire af disse unge.
- Vi kendte ikke til Sydslesvig, før vores tysklærer foreslog klassen, at vi kunne deltage i elevudvekslingen, fortæller Simon og Oliver.

Gensidigt besøg

I alt er syv elever fra klassen taget af sted til Sydslesvig. To uger tidligere havde de besøg af de unge sydslesvigere.
- Hvinningdalskolen i Silkeborg er kæmpestor, der går 780 elever, fortæller Leander og Felix.
Selv går de i Jernved Danske Skole med 69 elever.
- Der er helt andre muligheder på skolen, som for eksempel har sit eget cafeteria, siger de.

Til gengæld synes Simon og Oliver, at Jernved Danske Skole er mere hyggelig. De fire unge synes ikke, at de kulturelle forskelle er så store. De har de samme interesser, blandt andet at spille computerspil. Det, der er mest forskel på, er maden, både hvad man spiser og hvornår.
- I Danmark spiser man varmt om aftenen, og hos os er der varm mad til frokost, siger Felix, og det har været noget, især de to drenge fra Danmark lige skulle vænne sig til.

Eva-Lotta von Heyer, Felix' mor, er meget glad for, at hendes søn har deltaget i udvekslingen. Og hun er glad for at have haft Simon boende.
- Han er nærmest bare flyttet ind, siger hun med et smil.

Tilbagemeldinger

Lederen af Skoleforeningens Rejsekontor, Sally Flindt Hansen, har fået mange positive tilbagemeldinger fra de danske og sydslesvigske familier.
- Der har ikke været de store problemer, men hjemve er selvfølgelig altid et emne. Vi anbefaler, at familierne besøger hinanden inden udvekslingen, fordi man simpelthen er bedre forberedt, når man har mødt hinanden og har fået et indblik i, hvordan familielivet fungerer hos den anden part. Det skaber tryghed, siger hun.
Selv om udvekslingsprojektet vokser, har der igen i år været 40 danske og 40 sydslesvigske unge, som ikke kunne være med.

- Vi kunne desværre ikke finde et matchende barn på den anden side af grænsen. Der er for eksempel mange flere sydslesvigere i 4. klasse end danskere, der ønsker et gensidigt besøg. Omvendt er der mange flere danskere i 8. og 9. klasse, som gerne vil af sted, end der er sydslesvigere, siger Sally Flindt Hansen.

Daniel Dürkop