Tidligere Duborg-student er politisk bindeled mellem Slesvig-Holsten og Danmark

Den slesvig-holstenske regering har ansat sydslesvigeren Stefan Seidler til at fremme samarbejdet mellem de to lande politisk på områder som økonomi, infrastruktur, forskning og kultur.

DSC8043

Stefan Seidler, koordinator for samarbejdet mellem Danmark og delstaten Slesvig-Holsten, ansat af delstaten.
Jobbeskrivelsen er enkel: Sørg for, at den slesvig-holstenske regering og Danmark kommer til at spille bedre sammen både på regeringsniveau og på kommunalt og regionalt niveau.
Stefan Seidler blev ansat for otte måneder siden af justits-, kultur- og Europaminister Anke Spoorendonk for at varetage regeringens interesser i Danmark. Siden den dag har han kørt 25.000 kilometer i sin egen bil, et ukendt antal i ministeriets biler og dertil kommer utallige timer i toget enten til København eller Berlin.
- Hvis jeg selv skal sige det, så har vi allerede nået en del af de mål, som jeg havde sat for arbejdet, da jeg blev ansat, siger Stefan Seidler fra sit kontor i baghuset til det imposante justitsministerium. Han mener, at det er hans opvækst i den dansk-tyske grænseregion og hans interesse for de dansk-tyske samfund, der har kvalificeret ham til jobbet. Mere end hans opvækst i mindretallet.
- Det dansk-tyske samarbejde er kommet op på et nyt niveau. Det handler ikke længere kun om at tale om mindretallene. Vi taler om samarbejde på benhårde områder som økonomi, uddannelse og forskning, mobilitet hen over grænsen, trafikplanlægning og infrastruktur, siger Stefan Seidler og tilføjer:
- Bortset fra SSW, så er det ikke områder, mindretallene beskæftiger sig særligt meget med.

Mere end kaffebords-snak

Stefan Seidler lægger en ny 18 sider lang rapport med titlen »Rammeplan for det dansk-tyske samarbejde« på bordet. Den står han bag. Efter Anke Spoorendonks forord indledes rammeplanen med ordene »Danmark er Slesvig-Holstens tætteste nabo og … vores vigtigste partner …«.
- Vi har lige haft danske aktører fra det sundhedsøkonomiske område på besøg hernede. Først så de, hvordan de på Franziskus-hospitalet som noget helt nyt opererer for prostata-kræft ved hjælp af en 3D-animations-teknik, som man ikke kender i Danmark, siger Stefan Seidler og fortæller, at danskerne dernæst besøgte en virksomhed, der laver små knogleimplantater, der bliver sat fast med små skruer. Det knoglestøv, der kommer, når man borer i en knogle, vil firmaet gerne opsamle og bruge i en knoglebank.
- Firmaet manglede en samarbejdspartner, der vil arbejde på at udnytte knoglebanken til at danne nye knogler ud fra. Odense Universitet bød ind og sagde, at det ville man gerne være med til at udvikle, siger Stefan Seidler.
Et andet område, han satser på, er energi.
- Der er folk både nord og syd for grænsen, der er supergode til at forske i energi. Vi skal have pushet dem til at arbejde sammen og danne et fælles dansk-tysk sekretariat, siger Stefan Seidler.
Nogle gange kommer projekterne til ham. Andre gange opsøger han folk.
- Jeg ringer måske til en og spørger, om vedkommende ikke vil drikke en kop kaffe og fortælle om, hvad han arbejder med, siger Seidler og fortsætter:
- Så siger han måske »Jamen, det er jo hemmeligt, men vi mangler en partner fra den anden side af grænsen«.
Der findes allerede store fælles dansk-tyske netværk. Dem ønsker Stefan Seidler at udnytte endnu mere.
- Hvis vi ikke kigger på vores fælles styrker , ender det hele nemt i sønderjysk kaffebord, siger han og tilføjer:
- Jeg vil gerne have dem til at se på, hvad hvordan de kan være med til at udvikle området, hvis de samler kræfterne.

Styrk dobbeltheden

Stefan Seidler er taknemmelig for sin opvækst i mindretallet og det, mindretallet og dets foreninger har givet ham. Han har bevidst brugt sin dobbelt-sprogethed og sin dobbelt-kulturelle baggrund, når han har flyttet sig til et nyt job.
- Det giver en anderledes måde at reagere på, at man efter behov og situationen kan tage en dansk eller tysk hat på, siger han og så gerne, at flere i det sydslesvigske system gjorde opmærksom på den kvalitet.
- Der er meget andet end kultur og folkedans. Sydslesvigeren kan begå sig i to samfund. Jeg synes, at institutioner, foreninger og skoler skulle dyrke det mere, siger han og fortsætter:
- I stedet for kun at fokusere på, om man skal læse eller være håndværker, så burde studievejledere og karriererådgivere fokusere på, at det kan lade sig gøre i begge systemer, og at det er muligt at springe mellem de to systemer.

Politisk aktiv i to lande

Også hans politiske arbejde i såvel Danmark som i Slesvig-Holsten har været med til at kvalificere ham til jobbet, mener han.
Som gymnasieelev var han formand for Sydslesvigsk Vælgerforenings Ungdom, SSW-U. Da han læste statskundskab i Aarhus, blev han først næstformand for Radikal Ungdom, dernæst aktiv i Radikale Venstre blandt andet som kandidat til både Folketinget og Europaparlamentet.
Det var hos de radikale, at han mødte sin kone, Marianne, der kommer fra Nordjylland. Parret bor i Vejle, har to piger på fem og syv år. Marianne er gymnasielærer i matematik og fysik i Vejle, og Stefan kører to-tre gange om ugen ned til ministeriet i Kiel, mens han resten af tiden enten arbejder hjemme eller er i København eller i Berlin eller et andet sted.
- Vi har besluttet at blive boede i Vejle, hvor vi bor i skoven. Ofte går rådyrene ind i haven og forleden så jeg en grævling fra mit vindue. Desuden ligger Vejle centralt i forhold til København og Berlin samt regionen, siger han.

Annelise Mølvig