Smart Parat Svar

Gussi-nørderne klarede sig godt til den regionale finale.

Dkflasmart2

Her i januar blev der afholdt regionsfinale i quizen Smart Parat Svar. Smart-parat-svar er en landsdækkende quiz-turnering for alle 6. klasser i Danmark og Sydslesvig, der bliver afholdt som et samarbejde mellem bibliotekerne og Centrene for Undervisningsmateriale (CfU).

Turneringen startede den 3. december i Flensborg med en indledende runde, hvor ni skoler fra Sydslesvig skulle finde den lokale vinder. Her vandt 6. klasse fra Gustav Johannsen-Skolen, som kaldte sig »Gussi-nørderne«. De gik så videre til finalen i Vejle, hvor de klarede sig rigtigt godt. Desværre er der kun en, der kommer videre til den store landsdækkende finale, og det var eleverne fra Ullerup Bæk Skolen i Fredericia.

Landsfinale

Smart Parat Svar er en storstilet, landsdækkende quiz for 6. klasser i folkeskolen. Hold på fem deltagere fra hver klasse dyster på paratviden og samarbejde. I alt har der været 433 klasser tilmeldt.

Den afgørende landsfinale mellem de otte vindere fra de regionale runder finder sted 25. februar i Odense og vinderne får 10.000 kr., som klassen frit kan bruge på lige det, de har lyst til - og retten til at kalde sig Danmarks klogeste klasse resten af året.

Smart Parat Svar har lavet en app, så alle kan øve sig inden det store slag. Og selvom man ikke går i 6. klasse, er det sjovt at udfordre familien til quiz - her er helt sikkert god underholdning og et par overraskelser til bedrevidende voksne; for hvad ved de egentlig noget om? Og hvad kan de huske? Appen findes både til iPhone og Android, den er gratis og kan hentes på www.smartparatsvar.dk.

Holdet bag Smart Parat Svar har også udviklet en lærervejledning, så klasserne kan øve sig og få styr på, hvem der er eksperter i hvad og hvordan man får det gode samarbejde op at køre. Lærervejledningen ligger også på www.smartparatsvar.dk.

Læselyst

Det overordnede mål med Smart Parat Svar er at stimulere børnenes læselyst og nysgerrighed bredt forstået. Det er sejt at læse og at være nysgerrig på verden. Bl.a. bøger, film og musik er grundlaget for quizzen, der dækker en lang række emner. »Den gode læser« sættes i spil som en rollemodel, der har slået ørene ud for den videns- og oplevelsesrigdom, der er i bøgernes verden.

- Deltagerne skal være attraktive rollemodeller for deres jævnaldrende. Det er sejt at læse, at vide noget, at være »smart« på øverste etage!

Mange større børn forbinder læsning med en lystbetonet, god oplevelse; andre synes, læsning er kedeligt og pligtbetonet. Kammerater og medier er vigtige påvirkningsfaktorer, når fritidsinteresser skal vælges og dermed definere børn og unge som personer, siger Gabriele Fischer-Kosmol fra CFU i Sydslesvig.

Daniel Dürkop