Grøn Festival slår alle rekorder

Miljøfestival har fået mange unge hoveder til at få gode og grønne ideer.

Dkflagroenfestival88

2000 unge og flere hundrede voksne var onsdag den 6. maj samlet til Grøn Festival på A. P. Møller Skolen i Slesvig. Arrangementet var ikke mindre end en kæmpestor miljøpolitisk tænketank.

- Arrangementet kommer til at rykke i de unge, mener Jannik Tovgaard-Olsen, som er projektleder i Friluftsrådet, som har været Skoleforeningens samarbejdspartner og har stillet informations- og undervisningsmateriale til rådighed.

Han er dybt imponeret over det, de danske institutioner i Sydslesvig har stablet på benene.
- Jeg har arbejdet i Friluftsrådet i seks år og har været til mange arrangementer af denne slags. Det det her er nok det bedste, jeg har været til. Det er innovativt og har det helt rigtige samfundsmæssige perspektiv. Men det vigtigste er at se unge mennesker forklare forskellige miljømæssige udfordringer og føle, at de virkelig har forstået dem. Se, at de brænder for det, de har arbejdet med, siger Jannik Tovgaard-Olsen.

Det var der mange eksempler på. Et hold fra Jes Kruse Skolen i Egernførde lavede æblesmagning med æbler fra Tyskland og fra New Zealand. At æblerne rent faktisk ikke smager forskellige, brugte eleverne til at forklare om bæredygtighed. Der er ingen grund til at transportere et æble gennem det halve af verdenen for, at det så lander på et sydslesvigsk spisebord.

Eleverne fra Cornelius Hansen-Skolens 10. kl. i Flensborg angreb den store miljøudfordring »plastik« ved at fremstille bioplastik af mælk og eddike. En simpel forsøgsanordning, som viste, at gode ideer til at undgå miljøforurening kan ligge lige om hjørnet.

I alt deltog omkring 25 skoler og børnehaver med et utal af hold i Grøn Festival. Gustav-Johannsen Skolen, Jes Kruse-Skolen og A.P. Møller Skolen var næsten fuldtallig til stede, og det summede bogstaveligt talt så meget af kreativitet og innovation, at to timer langtfra var nok til at kunne se på alle de spændende forsøg, præsentationer, konkurrencer, spil, kunst og meget mere, der var bygget op i skolens idrætshal, fællesarealer og udeareal.

Opsamling

- Vi må faktisk lige se på, hvordan vi kan samle alle de forskellige aktiviteter i en rapport, så de ikke bliver glemt, siger skolekonsulent Eberhard von Oettingen.
For ham ligger den store værdi i Grøn Festival i, at de unge er en del af en proces, der skaber forandring. De forstår, at der er store miljøproblemer, og de er parate til at gøre noget ved dem.

Skoleforeningens formand Udo Jessen roser hele festivalens organisation.
- Grøn Festival-udvalget har knoklet til sidste sekund for, at få arrangementet stablet på benene. Med 2000 deltagere er det nok et af de største arrangementer i Skoleforeningens 95 år lange historie, siger han.

Lad Sydslesvig blomstre

Som allersidste happening delte »små bier« fra Hans Helgesen-Skolen i Frederiksstad 1400 poser med blomsterfrø ud blandt deltagerne. Under mottoet »Lad Sydslesvig blomstre - du hjælper bierne« fik eleverne således mulighed for at sprede 1500 kvadratmeter blomster over hele Sydslesvig.

A. P. Møller Skolen blev på festivalen udnævnt til Grønt Flag-skole. Grønt Flag er Danmarks største netværk indenfor miljø og bæredygtighed. Over 350 skoler, efterskoler, gymnasieskoler, højskoler og læreruddannelsessteder er med i Grønt Flag-netværket som er initieret af friluftsrådet. Samtidig blev Tarp Børnehave, Vesteralle Børnehave, Hatlund Børnehave og Husum Børnehave udnævnt til Grønne Spirer-børnehaver, som er Friluftsrådets grønne mærkningsordning for børneinstitutioner.

Projektets tovholder, Kirsten la Cour ser sin ambition opfyldt, at så mange af vore børn og unge som muligt skulle komme til at arbejde med »grønne emner« og få lejlighed til at vise og fortælle om deres projekter inden for den ramme som en festival - en messe - kunne tilbyde.

På gensyn?

- Én af grundene til at vi godt kan tillade os at bruge ordet succes festivalen er, at rigtig mange viste sig at være særdeles dygtige dels til at få ideer, dels til at formidle grundlæggende faglig viden på »det grønne område«. Det var med dyb glæde, jeg gik rundt mellem de mange udstillinger og mødte elever, der med indsigt og begejstring fortalte om hvad deres projekt gik ud på, og helt overvældende var det at opleve, at der blev delt megen viden fra elev til elev, fortæller hun og mener, at en gentagelse af en grøn festival med 3-4-5 års mellemrum er absolut en overvejelse værd.

Daniel Dürkop