Undervisningsmateriale om 1864 på Center for Undervisningsmidler

En udstilling på Skoleforeningens Center for Undervisningsmidler i Flensborg tilbyder et udvalg af undervisningsmaterialer om 1864.

Dkfla 1864udstilling1

FLENSBORG. - Vi har 18 forskellige titler i klassesæt, og og en række tv-udsendelser, sagde skolekonsulenten for historie Kirsten LaCour, under åbningenaf udstillingen.

- En oversigt over materialet ligger på CFUs hjemmeside. Her er der også adgang til filmene over et nyt streamingsystem, sagde CfUs leder Claus Fischer.

Skoleforeningens konsulent for faget dansk, Tina Joost, sagde under åbningen:

- Det at kende og lære om vores historie er vigtigt for os, for vores elever - ikke kun det faktuelle, omstændighederne, det vi kan bevise er sket - men også mennesket i historien, hvordan det historiske er blevet oplevet af det enkelte individ.

Litteraturen, specielt den historiske roman, tager faktuelle begivenheder op, men litteraturen kan som noget særligt fortælle historien oplevet gennem individets øjne.

Et andet blik

- I skoleverdenen, for faget dansk, betyder det, at eleverne gennem arbejdet med den historiske roman kan leve sig ind i, hvordan et barn eller et ungt menneske kan have oplevet historien - godt nok fortalt gennem forfatterens og hans eller hendes fortolkning som fiktion, men den historiske roman kan give eleverne et andet blik på historien og mennesker, der levede dengang. De mellemmenneskelige vilkår, følelserne, udfordringerne, tankerne kan trække tråde til nutiden, og vores forståelse udvides, sagde hun.

Litteraturen formidler tanker, følelser, viden, og det som eleverne lærer i dansk, er også hvordan historien bliver formidlet, de litterære fremstillingsformer - hvor faget historie sætter de historiske vilkår og værdier i sammenhæng.

- Arbejdet med fremstilingsformerne, arbejdet med sproget, med ord og dermed udvidelse af ordforrådet er vigtige veje til forståelsen af al litteratur. Derfor er der blevet udarbejdet en pædagogisk vejledning, et idekatalog til arbejdet med »den historiske roman 1864«, som jeg håber, vil blive brugt flittigt, - og kan blive afsæt til faglig, interessant, og vedkommende læring om 1864 - for vores elever her i 2014, sagde hun.

Daniel Dürkop