Skoleforeningen havde held i uheld

Orkanen Christian har forårsaget stormskader på mindst 55 af Skoleforeningens institutioner.

Dkflastormjørgensby

SYDSLESVIG. Orkanen Christian har været en af de mest alvorlige orkaner i Sydslesvig i årtier. Eksperter mener, at ødelæggelserne kommer til at koste mere end 300 millioner euro. Orkanen har også hærget hos de danske skoler og børnehaver. Hvor meget skaden er løbet op i, kan lederen af teknisk afdeling, Dirk Clausen, slet ikke svare på endnu.

Ingen kom til skad

- Det er meget svært at sige på nuværende tidspunkt. Jeg mener faktisk, at vi har været heldige. Der er ikke kommet mennesker til skade. Selvfølgelig er det synd for de mange træer, der er væltet, men de fleste steder er skaderne begrænset, siger han. Foreløbig er der talt stormskader på 55 af Skoleforeningens institutioner. Mange steder er tagsten blæst ned fra tagene eller enkelte træer væltet. Hegne og stakitter er væltet, legeredskaber ødelagt eller vinduer ødelagt. Men der har også været større skader. På A. P. Møller Skolen i Slesvig er mindst 500 kvadratmeter fladttag ødelagt. Vinden løftede tagpladerne op, og flyttede dem et stykke. Derved blev også hele regnvandafløbssystemet ødelagt.

- Det er faktisk meget vanskeligt at sige hvor stort skaden på A. P. Møller Skolens tag er. Foruden de tagplader, som rent fysisk har flyttet sig, kan det godt være, at der er andre plader, som er blevet løftet op, men så faldet på plads igen. Men også her er de rør, som sørger for, at regnvandet kan løbe væk, ødelagt, siger Dirk Clausen.

Drage børn flyttet

Drage børnehave har været så udsat, at børnene for tiden er blevet udstationeret i Frederiksstad i hvert fald det næste halve år. Et træ er væltet ned over børnehavebygningen i Drage, grene har boret sig igennem taget og stikker nu ud af væggene i børnehaven. Taget på børnehaven i Aventoft blev ramt af naboens carport, som blev løftet adskillige meter op af stormen. Både på Jørgensby-Skolen og Christian Paulsen-Skolen er kæmpestore træer væltet. På Jørgensby-Skolen væltede to træer, der stod ved siden af hinanden over til naboen. På Christian Paulsen-Skolen ramte et kæmpestort træ fra Stuhrsalle selve bygningen.

På Jaruplund Danske Skole fældede stormen hele skoleskoven. Et specialfirma har i sidste uge fældet alle træerne, og det er eleverne rigtigt kede af.

- Vi brugte skoven til at lege i og i natur og teknik-undervisningen, fortæller Liam og Tim.

- Nu er der stort set ikke træer tilbage på skolens område, siger de.

Daniel Dürkop