Forlag fisker efter elevernes adresser

Det store tyske Bertelsmann-forlag forærer ordbøger væk til skoleelever for at få fat i elevernes adresser. De bruger skolerne som mellemled.

SYDSLESVIG. NDR-magasinet Panorama3 berettede i denne uge om Bertelsmann-forlagets livlige handel med skolebørns adresser. Forlaget har i mange år sendt kuponer til gratis ordbøger (Duden) til skolerne med ønske om at udlevere dem til indskolingseleverne. Også de danske skoler i Sydslesvig er omfattet af kuponforsendelsen, og mange elever får således deres første Duden foræret. 

Adresser bruges til andre formål

Men Bertelsmann, som er et af verdens største forlag, nøjes ikke med at forære skolebøger til elever. Samtidig med at forældrene udfylder kuponen med barnets navn og adresse, siger de nemlig ja til, at Bertelsmann må bruge adresserne til andre formål. Panorama3 beretter om tilfælde, hvor forældre er blevet ringet op og har fået besøg af ansatte i et Bertelsmann-datterselskab. Forældrene har så følt sig presset til at købe varer hos forlaget for flere tusinde euro.  

Gemmes i årtier

- Forældrene er ikke klar over, at deres børns personlige data bliver gemt i årtier, siger Marco Maas, som er ekspert på området for den lobbykritiske organisation Lobbyplak.   Ved at udfylde kuponen lukker forældrene således op for abonnementsælgere.

Samtlige danske skoler i Sydslesvig, Fokus har ringet til, har gjort erfaringer med Bertelsmann-kuponerne. Der er både tale om små landsbyskoler og store fællesskoler. De fleste steder er kuponerne også blevet delt ud til forældrene.  

På fire fællesskoler har man ikke haft klager fra forældre, der har været udsat for noget, der ligner det, Panorama3 beretter om. Det kan skyldes, at man på skolerne decideret har gjort forældrene opmærksom på, at de skal passe på med at udlevere børnenes navne og adresser. På en enkelt grundskole var der i sidste år et tilfælde, hvor en mor klagede over, at hun havde fået en opringning, selvom hun mente, at hun ikke havde givet forlaget tilladelse til det.  

2000 skoler

Bertelsmann-forlaget har oplyst over for NDR, at det i år har sendt kuponer ud til næsten 2000 skoler. Det har det gjort, selvom der i alle nordtyske delstater er et forbud mod reklame på skoler.  

- Skoleloven er helt entydig, siger pressetalsmanden i det slesvig-holstenske undervisningsministerium, Thomas Schunck.  

- Vi tager indslaget i Panorama3 som anledning til endnu engang at indskærpe det over for skolerne, siger han.   Bertelsmann-forlaget selv gør ikke noget ulovligt når de sender kuponerne ud til skolerne. Først når de deles ud til eleverne, er der tale om reklame og det er skolerne ikke klare over.   Også i Dansk Skoleforening for Sydslesvig tager man nu NDR-udsendelsen som anledning til at gøre opmærksom på reklameforbuddet over for skolerne.  

Ønsker ikke at medvirke

- Det er klart, at vi ikke ønsker at medvirke i reklamefremstød for bestemte firmaer. Særligt betænkeligt bliver det, hvis man på forhånd ikke får oplyst præmisser og konsekvenser, siger Skoleforeningens direktør, Anders Molt Ipsen.  

- Bertelsmann-forlaget indrømmer blankt over for NDR, at det giver ordbøgerne væk gratis for at få fat i adresserne. Og her er skolen et godt mellemled, der giver tilbuddet seriøsitet. Undervisningsministeriets pressetalsmand har dog en ide til, hvordan man måske kan undgå at oplyse adressen.  

- Jeg ved, at en tysk skole i Flensborg simpelthen samlede bestillingerne sammen og så henvendte sig direkte til forlaget. De fik så bøgerne uden at udlevere adresser, siger Thomas Schunck.