Tøfler, tværfløjter og toner

Når Frederiksstad i næste år fylder rundt, står Skoleforeningens dygtige unge og voksne for den musikalske markering.

Foto

Frederiksstad fylder 400 år. I den anledning opføres der en musical. For hundrede år siden fejrede byen sin fødselsdag på samme måde - med et stykke opført på markedspladsen. Så det er lige før, det er en tradition, som Bente Stenger, Solveig Larsen og Birte Überleer i fællesskab har skabt. Musicalen “Am Markt” opføres næste år i marts. Sidste lørdag mødtes de forskellige kor og musikerne, der medvirker, for første gang til en fælles prøve.

- Det er overvældende, siger Bente Stenger, orkesterleder, med den ene fod på det lille podie, som i dagens anledning er stillet næsten midt i gymnastiksalen på Eider-Treene-Schule i Frederiksstad. Bente har lige givet de omkring 200 musikere og korsangere fri for at holde frokostpause.

- Jeg har arbejdet med orkestrene, men ikke korene endnu – det skal jeg, kan jeg mærke, siger hun og sætter sig ned på kanten af podiet med taktstokken i hånden.

Siden sommerferien har de to orkestre, Frederiksstad Orkestret og Skoleforeningens underholdningsorkester SKURK samt gæster, øvet. Det er første gang, de skal spille sammen med korene: Gospelchor Friedrichstadt, Ejdersted-koret, det vestfynske pigekor og det helt nyoprettede børnekor. Børnekoret består af børn fra både den danske og de tyske skoler i Frederiksstad og er dannet for at kunne være med i musicalen. Medlemmerne er mellem 8-12 år, og planen er, at koret skal fortsætte ud over premieren og være en del af det musikalske landskab i Frederiksstad.

Edda Rahn på 11 år, som går i 6. klasse på Hans Helgesen-Skolen, er virkelig glad for at være med, som hun siger, - Jeg kan virkelig godt lide musik, og jeg spiller også selv. Med koret øver vi en gang om ugen, siger hun.

Emma Gloxin på 9 år, som går i 4. klasse på Trene-Skolen, har ikke sunget før, men har meldt sig til projektet, fordi det lød spændende. For hende var det en overraskelse at høre musikken i virkeligheden. Hun har indtil i dag kun hørt den på et anlæg, som hun siger, - musikken var virkelig høj, det havde jeg slet ikke regnet med.

Begge piger har nydt formiddagen, hvor de har øvet den første del af stykket. Det er også overvældende at træde ind i hallen, når musikerne er ved at varme deres instrumenter op. Det er som at træde ind i et inferno af lyd, og hvis man ikke er vant til det, kan det godt overrumple én.

Bente Stenger synes også, det er overvældende at se og høre det hele sammen for første gang. - Det er så spændende, og jeg har glædet mig rigtig meget. Vi startede projektet for fire år siden, og jeg har ikke tal på, hvor mange timer jeg har brugt på musikken indtil videre. Jeg har øvet med orkestrene side sommerferien og glæder mig til at komme i gang med at øve med korene også, sige hun.

Solveig Larsen, som er XXX har skrevet teksterne, Bente Stenger, til dagligt musiklærer og orkesterleder i Skoleforeningen har komponeret musikken og sydslesvigeren Birte Überleer er produktionsleder. Musicalens 13 sange er en hyldest til Fredrikstads historie. Handlingen er temabaseret. Vand er for eksempel essentielt for byen, så et af temaerne er vand og handler om, hvordan vandet både nu og i fortiden har en stor betydning for byen, fortæller Bente, mens hun smiler bredt og drejer taktstokken mellem fingrene. En korsanger giver hende lige et klap på skulderen, da hun går forbi med sin madpakke for at sætte sig ved vinduerne for at nyde den.

Hele stykket tager udgangspunkt i, at der for 100 siden blev opført et stykke på markedspladsen i anledningen af fødselsdagen. Den tradition vil stykkets ophavskvinder gerne holde i hævd. Alle byens institutioner er med.
- Vi er fra børnehavebørn til pensionister, siger Bente Stenger og fortsætter – I dag er det halvdelen af værket, der er på programmet. Jeg er så imponeret over, hvor langt de er nået. Der bliver lagt virkelig meget flid i det. Vi er et rigtig godt sted, så hvis vi ikke kan øve så meget sammen på grund af covid19, så skal vi alligevel nok nå det.

Bente tapper med taktstokken, og lyden stilner af og kammertonen bliver slået an. Frokostpausen er forbi. Hun starter med at sætte scenen, mens hun kigger ud over orkestret, som sidder parat med instrumenterne og korsangerne som står med noderne i hånden ved hallens endevæg.

- Det er i 1850, byen er besat og indbyggerne måtte flygte, siger Bente, mens hun hæver armen og gør klar til, at alle lige skal høre musikken, inden de skal i gang med at øve korsangen. Med hele kroppen sætter hun gang i musikken ved hjælp af taktstokken, så hendes lange grå kjole svinger i takt med musikken.

Musikken klinger ud. Musikere og sangere kigger forventningsfuldt op på Bente, der står på podiet og kigger ud over den store brogede flok, som alle er iført enten strømpesokker eller hjemmesko. Med en pegefinger følger hun noderne i det store partitur, der ligger opslået foran hende og finder det sted, de skal øve. Bente Stenger synger for. Efter et par gange, hvor koret har sunget en bestem overgang, klapper hun begejstret og tilfreds i hænderne. Ude i indgangen står der sådan cirka 400 forskellige sko. Klar til at blive taget på, når dagen ender kl 15, og alle musikere og korsangere har været igennem den første del af stykket.